کیهان شناسی

ارائه دهنده انواع مطالب و عکس های کیهانی

کیهان شناسی

ارائه دهنده انواع مطالب و عکس های کیهانی

رصد ستاره ی ابوالهول زرد

«تلسکوپ بسیار بزرگ» رصدخانه فضایی اروپا، ستاره زردرنگ عظیمی را به قطر بیش از 1300 برابر اندازه خورشید رصد کرده است.

به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از ایسنا، این ستاره همچنین بخشی از یک سیستم دوگانه با یک ستاره همراه مدارگرد است؛ ستاره کوچک‌تر به اندازه‌ای به والد غول‌پیکر خود نزدیک شده که در تماس فیزیکی با آن قرار دارد.

ماهیت عظیم ستاره غول‌پیکر جدید موسوم به (HR 5171 A (1 با استفاده از تصویربرداری دقیق «تداخل‌سنج تلسکوپ بسیار بزرگ» (VLTI) رصدخانه اروپا کشف شد.

خود تلسکوپ بسیار بزرگ، تلسکوپی منفرد نیست، بلکه از چهار واحد تلسکوپ تشکیل شده که هر یک از آینه‌ای اصلی به قطر 8.2 متری‌ برخوردارند. علاوه بر این، تلسکوپ بسیار بزرگ، مجهز به تلسکوپ‌های سیار کمکی 1.8 متری است.

تداخل‌سنجی، ترکیب نور جمع‌آوری‌شده از چهار تلسکوپ اصلی و تلسکوپ‌های کمکی را امکان‌پذیر می‌کند و این موضوع خلق یک تلسکوپ غول‌پیکر به قطر 140 متر را ممکن می‌سازد.

جرم کیهانی (HR 5171 A (1 بزرگ‌ترین عضو گروه بسیار نایاب ستاره‌ای موسوم به «ابرغول زرد» است. این ستارگان بی‌نهایت بی‌ثبات بوده و نماینده شفاف‌ترین ستارگانی هستند که تاکنون شناخته شده‌اند. ماهیت بی‌ثبات ستاره تازه‌کشف‌شده از لحاظ فیزیکی و همچنین بیرون ریختن مکرر مقادیر ماده ستاره‌ای توسط آن به نمایش گذاشته می‌شود و این امر جو بسیار منبسطی را برای آن به دنبال داشته باشد.

ستاره (HR 5171 A (1 تقریبا 50 درصد بزرگ‌تر از ابرغول «بتلگئوس» است که در فاصله 12 هزار سال نوری از زمین قرار دارد. قطر جسم مزبور 1300 برابر خورشید گزارش شده و بیش از یک میلیون برابر نیز شفاف‌تر از ستاره منظومه شمسی است.

وجود یک ستاره همراه توسط رصدخانه‌های مختلف تایید شده و بر اساس داده‌های دریافتی، ستاره کوچک هر 1300 روز، حول والد عظیم خود می‌چرخد. 


منبع : مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی - نجومی

مدارگرد مریخ ، ناسا دچار نقص فنی شد

به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از ایرنا، از شین هوا، ناسا اعلام کرد: اکنون دانشمندان این سازمان برای حل این مشکل و برگرداندن این مدارگرد به وضعیت عملیاتی کامل تلاش می کنند.

مارس اوربیتر روز یکشنبه بعد از آن که یکی از رایانه های اصلی اش دچار مشکل شد به ناچار رایانه اصلی دوم را جانشین رایانه اول کرد و در یک اقدام احتیاطی مدارگرد را در وضعیت نیمه خاموش قرار داد.

این مدارگرد مریخ علاوه بر نظارت بر سطح مریخ ، وظیفه انتقال اطلاعات جمع آوری شده از دو مریخ نورد فعال ناسا در سطح این سیاره سرخ را نیز برعهده دارد و اکنون تمام این فعالیت ها متوقف شده است.

در حال حاضر این دو مریخ نورد برای انتقال اطلاعات خود به زمین از دیگر مدارگرد مریخ ناسا به نام مارس اودیسه استفاده می کنند.

مارس اوربیتر هشت سال قبل در مدار کره مریخ قرار گرفت. قرار بود مدت ماموریت این فضاپیما فقط دو سال باشد.



منبع : مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی - نجومی

عطارد کوچکتر شده است

بر اساس شواهد جدید جمع‌آوری‌شده توسط فضاپیمای «مسنجر» ناسا در عطارد، شعاع این سیاره طی چهار میلیارد سال حدود هفت کیلومتر و بسیار بیشتر از آنچه تصور می‌شد، کاهش یافته است.  

به گزارش واحد خبر مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی به نقل از ایسنا، این یافته‌ها معماهای کنونی پیرامون تکامل سیاره عطارد را حل می‌کند.

تصاویر پیشین از ویژگی‌های سطحی عطارد نشان داده بود علی‌رغم خنک‌شدن طی تمامی عمرش، این سیاره صخره‌ای تقریبا فشرده نشده است؛ اما مدلسازی شکل‌گیری و پیرشدن عطارد نمی‌توانست این یافته‌ها را توضیح دهد.  

هم‌اکنون «پاول کی. بایرن» و «کریستین کلیمزاک» از «موسسه کارنگی» واشنگتن و همکارانش از تصاویر دقیق مسنجر و داده‌های توپوگرافی برای تولید نقشه جامع ویژگی‌های زمین‌ساختی عطارد استفاده کردند. این نقشه نشان می‌دهد عطارد به طور قابل‌توجهی هنگام خنک‌شدنش کوچک شده است.  

محققان تخمین زده‌اند شعاع این سیاره ممکن است بین 4.6 و هفت کیلومتر کاهش یافته باشد. 


منبع: مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی - نجومی